Technieken

Technieken

Glasfusen is een warme vlakglas glastechniek. Dit wil zeggen: het glas moet verwarmd worden in de glasoven. Andere warme glastechnieken die ik in mijn werk gebruik zijn: casting, sandcasting en paté de verre. Dit zijn 3 technieken die gebruikt worden om 3-dimensionale objecten te maken.

Koude glastechnieken zijn b.v. glas in lood en tiffany.

Wat is fusen?

Fusen is een “warme glastechniek” waarbij verschillende lagen glas in een oven tot een glasplaat versmolten worden.  Er wordt gewerkt met verschillende  soorten/stukken glas, allemaal van hetzelfde merk glas. Allereerst maak ik een ontwerp en kies hierbij mijn glas. Het is erg belangrijk om per object glassoorten te gebruiken met dezelfde COE waarde (uitzettingcoëfficiënt). Daarna wordt het ontwerp uitgesneden uit de gekozen glassoort en een kleur. Dit wordt in en op elkaar gelegd, gepast en geslepen en zo komt de ruwe vorm van mijn object tot stand. Is de basis klaar, dan gaat het in de oven en wordt tot een platte glasplaat versmolten. Dit proces kan, afhankelijk van glassoort, dikte en grootte, 16 tot 30 uur duren. Daarna gaat de versmolten plaat in of over een mal opnieuw de oven in om te slumpen of te saggen. Slumpen wil zeggen: door warmte het glas in een mal laten zakken. Saggen wil zeggen: door warmte het glas over een mal laten zakken.

De oven

De oven is computergestuurd en afhankelijk van de glassoort, dikte en grootte van het object kies ik een opwarm- en afkoelschema  waarbij je let op smelttemperaturen en de COE waarde van het gekozen glas. Bij elk object gebruik je dus een ander schema. Ieder glassoort (merk) heeft zijn eigen COE waarde, evenals zijn eigen viscositeit. Zelfs tussen transparant glas, opaal glas en iriserend glas van hetzelfde merk kan verschil in viscositeit zitten. Dit maakt het dan ook erg moeilijk om tijdens het hele proces strakke lijnen te behouden. Ieder object is alleen hierdoor al uniek